Rakentamisesta

Ensimmäinen viikko tehokasta tekemistä takana

21.3.2021

Hirsikehikko saatiin pystyyn viime viikon perjantaina. Maanantaina alkoi katon rakentaminen. Iso osa puutavarasta täytyi jättää tontin päälle tilan puutteen vuoksi, joten puutavaroita alas kantaessa tuli kyllä hiki. Myös kattohuopapakettien kantaminen kävi treenistä, mutta onneksi keksimme vetää niitä mäkeä alas pressun päällä. Apunani oli useampi talkoolainen. Jokaisen apu oli minulle korvaamatonta, kiitos siitä!

Nostelimme lautoja kohti katonreunaa ja joudutimme sillä tapaa Jarnon katontekemistä. Kun katsoin seinänkorkuisilta telineiltä ylös, katsoin samalla totuutta silmiin – minusta ei olisi kiipeämään katolle yhtään metriä ylöspäin. Totesin, että on parasta keskittyä siihen, mihin pystyn. Hain milloin mitäkin, siivosin pihaa, ojentelin jonkun tippuneen tavaran lautojen lisäksi ja roudasin sitä tavaraa. Näissä merkeissä meni päivä jos toinenkin nopeasti.

Villoittaminen sopivaa hommaa minulle

Puolivälissä viikkoa katto oli jo alushuovalla ja aloittelin talkoolaisten kanssa yläpohjan tekoa. Niittailin aluskatetta kiinni hirsirunkoon katon ja seinän rajaan ja aloin villoittaa yläpohjaa. Se oli ihan mukavaa puuhaa. Jännitystä toi telineiden päällä työskentely. Tätä puuhaa jatkan ensi viikolla.

Tummanharmaa kuultava puunsuoja hakusessa

Räystäslautoja tarvitaan ensi viikolla, ja niiden väri pitäisi päättää. Jotta osaisin päättää sen, minun pitäisi päättää mökin seinän väri. Olen etsinyt sopivaa harmaata kuultavaa puunsuojaa. Hain Bauhausista pari pikkupurkkia puunsuojaa ja testailin niitä hirrenpätkään. Toinen näytti mustalta ja toinen sinisenharmaalta. Haluaisin mökin seiniin harmaan, joka sopisi peittävän grafiitinharmaan kanssa. Ikkunanpokat ovat grafiitinharmaat ja ehkä räystäät voisivat olla samaa väriä…Valtavaa toisaalta toisaalta -pohdintaa.

Yölläkin kun heräsin, ensimmäinen ajatus oli, että mikä se räystäslautojen väri oikein olisi. Kovin paljon helpompaa olisi maalata räystäslaudat nyt lämpöisesssä hallissa kuin paikoillaan, korkeimmillaan kuuden metrin korkeudessa, joten maalaan ne grafiitinharmaiksi. Ja johan ne imaisivatkin maalia! Ajattelin, että kolme litraa riittäisi hyvin, mutta sain hakea toisenkin pönikän Tikkurilaa. Huomenna maalaan ne toiseen kertaan.

grafiitinharmaata_maalia
Maalasin räystäslaudat grafiitinharmaalla, sellaisella tummalla roskiksenharmaalla, you know.

Pala kerrallaan valmiiksi

Sain kuin sainkin pidettyä kuluneen viikon lomaa, ja paljon näkyvää syntyi. Olin silti kuvitellut osallistuvani enemmän varsinaiseen tekemiseen, mutta sen aika on myöhemmin. Ei minulle olisi ollut mitään järkevämpää tekoa tontilla nyt. Mutta kyllä minäkin vielä olen akkuruuvinväännin kourassa, ainakin terassia tekemässä.

Isoimmat kiireet ovat ohi, kun mökkiin saadaan huopakatto valmiiksi tulevalla viikolla. Heti kun lämpötila sallii, on vuorossa saunan lattian valu ja piipun muuraus. Nyt on hyvää aikaa tehdä myös yläpohjaa ja välipohjaa.

Saatat myös pitää...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *