money, profit, finance
Rakentamisesta Tasapainoilusta elämässä

Halpaa vai kallista lystiä? Puhutaanpa muutama sana rahasta

2.4.2021

Kuinka paljon haluan tätä mökkiä? Milloin olisi oikea aika rakentaa? Milloin minulla olisi tähän varaa? Mökkihaave on nostanut päätään kunnolla viime vuosina, kun on tuntunut, että nyt mökille voisi olla aikaa. Kaipuu veden äärelle ja kotiseudulle on kasvanut. Kun minulle on tämä maa annettu, miten olen ajatellut hyödyntää sen lahjan? Ja niin päädyin päätökseen rakentamisesta viime kesänä.

Pohjatöihin tuhansia

Tein budjetin sillä tarkkuudella mitä osasin, ja melko hyvin se on pitänyt tähän asti. Pohjatyöt tulivat kalliimmiksi kuin ajattelin – mietin vain 25 neliötä, mutta pohjatyöt tehtiin toki koko katetulle, 50 neliön alueelle. Sepeliä hupeni reippaasti niin pohjaan kuin mökkitiehen. Oman työn osuuden pohjatöissä arvioin korkeammaksi kuin todellisuudessa kävi. Talvi teki tuloaan ja halusin pohjan valmiiksi vielä syksyllä, enkä pystynyt olemaan pois palkkatöistä edes ”juoksulikkana”, joten jouduin maksamaan ulkopuoliselle.

Ollikaiselta kattava paketti

Ostin Ollikaiselta kaiken puutavaran paitsi saunan lauteet ja parven raput. Ollikaisen paketissa tulivat myös mm. ikkunat, ovet, kattotarvikkeet ja villat. Paketin hintalappu alkoi kolmosella. Päälle sitten pohjatyöt, piippu, kiuas, ne lauteet, parven raput, kamiina, maalit, pellityksiä, aurinkosähköjärjestelmä, kaivon teko ja sitten eteisen, olohuoneen, keittiön, makuuhuoneen ja parven kalusteet ja sisustustarvikkeet…ja korvaukset tehdyistä töistä niin Jarnolle kuin vaikkapa sähkömiehellekin. Kyllä näistä siis maksettavaa riittää, ja rakentaminen on vielä kesken.

Kulu vai sijoitus?

Pidän tätä kuitenkin eräänlaisena sijoittamisena. Tarkoitukseni on vuokrata mökkiä niin, että saan lainaa lyhennettyä tai jopa maksettua sen kokonaan vuokratuloilla. Haluan vuokrata mökkiä myös siksi, että olisi hölmöä pitää uutta mökkiä tyhjän panttina, jos joku asiallinen tyyppi haluaisi viettää siellä aikaa.

Toki minua mietityttää, miten voin olla varma, että vuokralainen on luotettava, mutta kun pyydän vuokraajaa todistamaan henkilöllisyytensä, hiukan googlailen, käymme pelisäännöt läpi ym., kyllä asiat järjestyvät. Uskon löytäväni myös asuntoautoilijan, joka lainaisi minulle autoaan välillä kun hän tulisi mökilleni. Se olisi jakamistaloutta parhaimmillaan!

Se pyyteetön tyyppi

Minussa on aina asunut maailmanparantajasielu, ja haaveilen myös tilanteesta, että voisin tuottaa mökilläni vilpitöntä iloa toiselle ja itselleni. Tiedäthän sellaisen tyypin, joka aina pyyteettömästi auttaa muita, antaa aikaansa ja tekee enemmän kuin kukaan kehtaisi pyytää, eihän hän halua koskaan mitään takaisin? Minunkin läheisissäni on sellaisia, ja sellaiselle ihmiselle olisi suuri ilo antaa mökki veloituksetta lainaan, jos hän sellaista arvostaisi. Pidän ajattelusta, että ei se ole rikas, jolla on eniten, vaan se, jolla on varaa antaa muille. Toki antaminen ei mökkejä edellytä, palvelus, hymy tai kannustava sana on antamista yhtä lailla.

Korona-aika on ollut oikeastaan hyvä aika rakentaa. Jotakin suunnittelua ja tekemistä etätyön lisäksi, kun koko maa on monessa mielessä pysähdyksissä tai tyhjäkäynnillä. Moni sanoo, että rahat menisi kuitenkin johonkin, miksei siis johonkin sijoitukseen. Nyt on ainakin ollut selvää, mihin säästän ja kaupassa jos harkitsen ostavani jotakin vähänkin arvokkaampaa, huomaan miettiväni, että tälläkin rahalla saisi mökille vaikkapa kamiinan aluspellin, kaapin tai valaisimia…

Olen hyödyntänyt tarjouksia ja ostosten keskittämistä mahdollisuuksien mukaan. Vieläkin pystyn säästämään paljon tekemällä itse. Yksi vaihtoehto oli, että olisin rakentanut mökkiä pitkään ja hartaasti, ainakin vuoden tai useammakin, mutta sitä pidemmälle vastaavasti lykkääntyisi myös mahdollisuus saada mökistä vuokratuloa – ja samalla lykkääntyisi hetki, jolloin mökillä voisi saunoa ja yöpyä. En halua tästä ikuisuusprojektia, nyt tehdään eikä enää meinata!

Saatat myös pitää...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *