Rakentamisesta

Mihin se mökki tarkasti ottaen rakennetaan?

12.9.2020

Mökin pohja-ja julkisivupiirustukset alkavat olla valmiina. Olen riemuissani, kun mökin eteen tulee katettua terassia 2 metristä 3,7 metriin. Ero johtuu siitä, että mökin pohja ei ole neliskulmainen – saunatila on lyhyempi kuin tuvan puoli. Halusin saunasta neliöitä tuvan puolelle, ja Ollikaisella piirsivät sitten juuri sopivan pohjan minun toiveisiini.

Rakennusvalvonnassa sanottiin, että varsinaista neliörajoitusta katettuun terassiin ei ole, mutta on otettava huomioon naapurimökkien ulkonäkö ja ylipäätään terassin sopivuus minun mökkiini. Kyllä se nämä kriteerit täyttää! Varsinkin kun naapureita ei ole näköpiirissä.

Mökin sivuunkin tulee reilu metri katettua terassia lipan alle. Siitä on sitten luonteva kulkea sisälle. Ainoa, mikä minua vielä hiukan mietityttää, on saunan ovi. Haluaisin maata saunan lauteilla ja katsella ulos. Ikkunat on tähän liian korkealla, ja haaveilin, että ovi olisi lähes kokonaan lasia. Missään en ole tällaista nähnyt, ja siihen on varmaan hyviä syitä..minua ei haittaa, että saunaan voisi ”tiirailla”, en ole ajatellut olla siellä tuntemattomien kanssa. Mutta mielelläni kutsun mökkiin vieraita, ja ehkä heidän kannaltaan on kivempi, ettei saunaan näe siitä ohi kuljettaessa. Hmm. ajatustyö on tässä vielä vähän kesken.

Jos parven käyttöala olisi maksimoitu, tulisi parvitilaa myös tuvan ja saunan oven eteen yläpuolelle. En kuitenkaan halua menettää ovien kohdan avaruutta harjaan asti. Jää parveen joka tapauksessa hyvin tilaa useamalle nukkujalle.

Erityisen tyytyväinen olen 16 neliön tuvan avaruuteen sisältä järvelle päin katsottassa: joka puolelle on ikkunaa, ja oven ikkuna on ”samaa sarjaa”.

Huomenna menen tontille mittaamaan, mihin pohjapinta-alaltaan noin 50 neliön kokonaisuus tarkalleen ottaen asemoidaan asemapiirustukseen. Täytyy toivoa, että vanhat rajamerkinnät vielä löytyvät tontilta. Asemapiirustuksen valmistuminen on taas yksi askel eteenpäin lupapapereissa. Myös mm. LVI-ja sähkösuunnitelmat on tarkoitus saada nopeasti valmiiksi, jotta voisin mennä papereiden kanssa rakennusvalvontaan käymään ja sen jälkeen laittaa luvan sähköisesti hakuun.

Saatat myös pitää...

2 kommentti

  1. Vesa Nyrhinen says:

    Tee terassista kerralla iso, ettei tarvi niin kuin meillä laajentaa pala palalta 😅

    1. says:

      Hyvä vinkki! Terassi ei varmaan koskaan ole liian iso…tässä on katettuna sen kokoinen, mitä kohtuudella voi laittaa. Todennäköisesti terassia tulee vielä järvelle päin kattamattomana.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *