Tasapainoilusta elämässä

Mykkä huuto

20.8.2020

Luin kirjan, mikä teki minuun lähtemättömän vaikutuksen. Minun oli pakko lukea koko kirja kahdessa illassa, en voinut jättää sitä enempää kesken. Mitä sitten, jos minua nukuttaisi seuraavana päivänä. Se ei ole kerta kaikkiaan mitään, yhtään mitään, Martinin kokemuksiin verrattuna.

Luin Martin Pistoriuksen koskettavan ja paljon ajatuksia herättävän kirjan Mykkä huuto. Hän kertoo kirjassa tarinansa, kuinka hän 12-vuotiaana sairastui johonkin, mikä vei reilussa vuodessa hänen kaiken toimintakykynsä. Hän vajosi koomantapaiseen tilaan eikä reagoinut mitenkään eikä mihinkään.

Vähitellen, viiden vuoden kuluttua, hän alkoi herätä sisäisesti eloon, mutta hänen kroppansa jatkoi kuollutta elämää. Hän ei pystynyt osoittamaan muulle maailmalle, että hän oli elossa, ymmärsi ja näki kaiken, mitä hänen ympärillään tapahtui.

Martin kertoo kirjassaan tuskallisia ajatuksiaan ja kokemuksiaan niinä yli kymmenenä vuotena, jolloin hän oli kroppansa vanki. Hän kertoo tarinansa, miten häntä käytettiin hyväksi kaikella mahdollisella tavalla ja miten hän selvisi näistä kokemuksista. ”Puolet minusta halusi itkeä, ja puolet halusi taistella”.

Kirja sai minut miettimään omaa elämääni ja asioita, joita koen vaikeaksi. Ei lukemisen tarkoitus ole nollata omia kokemuksia, mutta antoihan tämä jälleen perspektiiviä siihen, mistä kaikesta ihminen voi selvitä. Muistutti, miten paljon asioita pidän itsestäänselvänä. Mutta miksi ihminen purkaa omaa turhautumistaan ja tylsyyttään viattomaan, puolustuskyvyttömään lapseen? Miksi emme kaikki jaksa uskoa muutokseen, pitää toivoa yllä? Ehkä joskus on helpompi antaa periksi. Pistoriuksen tarinassa periksianto olisi voinut tarkoittaa hyvin traagista kohtaloa. Montako Martinin kaltaista ihmistä elää nytkin keskuudessamme, ja me olemme tietämättömiä tämän ihmisen mykästä huudosta?

Ennen kaikkea Pistoriuksen kirja on kertomus elämänhalusta, periksiantamattomuudesta ja kyvystä keskittyä hyvään. Pistoriuksen tarinalla on onnellinen loppu – tänä päivänä hän on naimisissa, hänellä on lapsi, hän on suosittu puhuja – joka ei puhu ja urheilu kuuluu hänen arkeensa. Miksi en kerro enempää? Koska sinun pitää lukea tämä kirja. Aloita vaikka kuuntelemalla Pistoriuksen tarina hänen itsensä kirjoittamana.

Martin Pistoriuksen sanoittama tarina elämästään. Hän ei pysty puhumaan.

Saatat myös pitää...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *