Rakentamisesta

Neliöitä 25

2.5.2020

Saunan paikka on piirretty niin vanhaan rantakaavaan, että sen saa rakentaa 10 metrin päähän rannasta. Neliöitä voi olla korkeintaan 25. Päämökille rakennusoikeutta on vielä jäljellä 75 neliötä, mutta sen aika on joskus myöhemmin.

Kun käytössä on vain 25 neliötä, joutuu todella miettimään, miten sen käyttää mahdollisimman tehokkaasti. ”Mitäs miettimistä tuossa on”, toteaisi siskoni, kun on niin pienestä kyse.

Se on vähän kuin aarrekartan, tai tavoitekartan tekoa A2:n pahville – siihen mahtuu vain kaikkein tärkeimmät asiat. Tiedätkö aarrekartan? Se on isokokoinen pahvi, johon kootaan kuvia asioista, jotka liittyvät tiettyyn tavoitteeseen tai tavoitetilaan. Sen ideana on selventää, mitä todella haluaa, ja muistuttaa niitä. Karttaan tulee myös omakuva, jotta se ei olisi vain taulu. Olen tehnyt useita aarrekattoja, energiakarttoja ja tavoitekarttoja, ja se heittäytyminen askartelemaan on aina yhtä rentouttavaa.

Haluan kunnon kokoisen saunan ja parven. Sellaisen parven, josta näkee järvelle. Kun se on alle 160 cm korkea, sitä ei lasketa kerrosalaan. Lattia-alaa tulee olemaan tuvan sisällä noin 40 m2 ja ulkona terassia useampi kymmenen neliötä. Haluan harjan järvelle päin ja katetun terassin, mieluusti mökin katolla katetun. Pyöreä ikkuna parvella olisi unelma.

Pähkin pitkään, tulisiko mökkiin erillistä pukuhuonetta. En pidä sitä järkevänä, kun tuvan puolella voi vaatteet kyllä vaihtaa.  Varsinkin kun päämökkikin toivottavasti joskus valmistuu, koko tupa on sitten yhtä pukuhuonetta. Vieraita ajatellen vaatteet voi riisua hyvin terassillakin – järvellä katsojia ei ole ja saunan ja tuvan ovien väliin voi laittaa vaikka irtosermin.

Minulla on ajatukseni ja hirsifirmoilla varmasti realiteettinsa. Tai ainakin budjetti tuo selkeää realiteettia. Hirret voivat olla liimattua lamellihirttä tai massiivihirttä, en ole ehdoton tässä. Kunhan ovat hirttä päätykolmioita myöten ja sen verran paksuja, että lokakuussa ei vielä palella.

Nyt kun minulla alkaa olla ajatukset kasassa, seuraava askel on ottaa jälleen yhteyksiä hirsitoimittajiin. Talven aikana olin yhteydessä jo kertaalleen Kontioon, Ollikaisen hirsirakenteeseen ja Eurohonkaan. Nyt kun tiedän paremmin, mitä haluan, pitää tehdä uusintakierros.

Saatat myös pitää...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *