Kuvassa mökin katto
Rakentamisesta

Toinen viikko piti sisällään räystäslautoja, huopaa ja villaa

29.3.2021

Viime viikolla olin palkkatöissä ja tontilla työskentelyni onnistui käytännössä vain viikonloppuna. Räystäslaudat sain maalattua autotallissa kahteen kertaan ja vein ne torstaiaamuna seitsemäksi tontille. Jarno ja talkooporukka laittoi ne paikoilleen, teki huopakaton valmiiksi ja laittoi katon reunapellit. Katto oli täysin valmis perjantaina. Katselin grafiitinharmaita räystäslautoja paikoillaan – yhdellä seinällä ne näyttivät mustilta, toisella tummanharmaalta ja kolmannella sinertäviltä. Näin tulisi olemaan mökinkin värin kanssa – eri suunnista katsottuna se näyttää melko eri väriseltä. Eli mitä väliä sillä värillä sitten olisi, ainakaan se ei olisi niin tarkkaa, kun se ei kuitenkaan olisi ”vain yhden värinen”.

Virtasen homeentappajaa

Mökki sai lauantaina Virtasta ulkokuoreensa, Virtasen homeentappajaa. Sen levittämisessä oli hyväksi avuksi reppuruisku ja uimalasit parempien lasien puutteessa. Ihme muutes, kuinka harvoissa paikoissa sitä myydään. En halunnut muuta, kun Jarno suositteli sitä, ja päädyin sitten hakemaan sitä Parkanosta. On varmasti muitakin hyviä, mutta on helpottavaa, kun ei tarvitse vertailla kaikkea itse ja tietää ainakin yhden hyvän valinnan.

Sää suosi jälleen, lämpötila lähenteli kymmentä plusastetta. Villoitin yläpohjaa eli kattoa kieli keskellä suuta. En pidä ylhäällä olemisesta, mutta ison vanerilevyn ja vaiheessa olevan välipohjan päältä koin oloni siedättävän mukavaksi. Joka askeleen, jonka otin, katsoin kyllä etukäteen ennen etenemistä. Mukavaa oli jälleen nähdä töidensä tulos. Sain villotettua valmiiksi ison osan katosta, vielä puuttuu osa korkeinta kohtaa, kun siitä puuttuu välipohjan runko kokonaan.

Valmispiippuihin perehtymistä

Lauantaina suunniteltiin myös piipun muurausta. Enpä ennen ole oikein tiennyt niistäkään mitään, mutta nyt olen selvittänyt Isokernin ja Rondo Plussan ominaisuuksia. Molemmat ovat Schiedelin valmispiippuja. Kun hormeja pitää olla kaksi, mielestäni vain Rondo plus on järkevä. Hinta vähän yllätti, mutta siinä on monta tekijää. Olennaisimpina tuo kaksi hormia ja hormin pituus. Lisäosat – savupellit ym. tekevät reilusti hintaa lisää. Ainakin katolle tulevan pellityssarjan ajattelin jättää pois, eiköhän pellimies tee hirsimökkiin paremmat samalla kun muutkin tarpeelliset pellit hoidetaan mökkiin.

Aurinkosähköä ilmassa

Sähkömies kävi eilen vetämässä tarpeellisia putkia johdoille ja suunnittelimme vielä sähköön liityviä asioita: sisävalaisimien paikkoja, valokatkaisimien paikat, ulkovalaisimien paikkoja. Toki ne oli jo kertaalleen alustavasti suunniteltu ja sähköjohtojen reijät tehty Ollikaisella, mutta asiaa oli hyvä tarkastella uudelleen. Ulkona voisi olla parasta valaista mökin lippaa ja muutenkin käyttää epäsuoraa valaistusta, että paikka pysyy tunnelmallisena. Aivan mökin takana on matala kallioleikkaus, ja senkin voisi valaistuksella saada näyttämään parhaita puoliaan.

Haaveilen laiturista, jonne pääsisi rappusia pitkin ja jossa olisi kaide tai aita sivussa ja päässä penkki. Kaide olisi valaistu epäsuorasti led-nauhalla laituria valaisemaan. Led on muutenkin järkevä valinta, koska edelleen mökille on tulossa vain aurinkosähkö. Paneelit vaativat kyllä ison tilan, luultavasti noin 3×4 metrin alustan. Mökin katolle niitä ei laiteta vaan tontin harjalle aurinkoiseen paikkaan ja vähän sivummalle. Luultavasti niille rakennetaan joku oma alusta.

Tuulia ja joutsenia

Kun villoitus tulee valmiiksi, laitetaan paperi ja koolaukset kattopaneeleita varten. Toki välipohjaa voisi valmistella myös ja sitten on vuorossa mm. ikkunat ja tuvan lattian vasotus. Ja kun keli vielä hiukan lämpenisi, valettaisiin saunan lattia. Sitä varten pitää kyllä suojata hirret erittäin hyvin ja korkealta, että betonia jää vain sinne, missä sitä pitääkin olla.

Takana on työntäyteinen viikko joka rintamalla, ja paljon näkyvää on jälleen syntynyt. Pysähdyin eilen useaan kertaan katsomaan parven järvenpuoleisesta ikkuna-aukosta ulos. Näin lunta, metsää ja jäätä. Järven jäälle oli tullut paljon vettä jostakin halkeamasta. Kaksi joutsenta lensi lähellä. Kuuntelin outoa huminaa – tuuli lähestyi ikkunatonta mökkiä ja puhisi läpi rakennuksen. Tavallaan kaikki on jo valmista.

Näkymää parvelta villoituksen lomasta.

Saatat myös pitää...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *