Rakentamisesta

Vettä ja myyräntöitä

1.10.2020

Kävin veneellä ottamassa mökkirannasta vesinäytteen isäni kanssa. Näyttihän se aika tummalta, ja näytteenotto tuntui lähinnä sen varmistelulta, että ei tarvitsi asiaa myöhemmin miettiä. Olisi aika uskomatonta, jos tuo vesi olisi juomakelpoista, toistaalta, onhan Suomessa varsin puhtaat vesistöt.

Minua nauratti aika lailla isäni jutut myyristä heidän pihassaan – isä käy mielestään taistelua niitä vastaan ja tilanne on myyrät 2 – isä 0 – ovat mokomat vieneet äidin kukkasia, porkkanoita ja isän arvion mukaan ainakin 50 litraa perunoita. ”Kyllä minä vielä tuota penkanreunaa kaivan, ja meinaan löytää niiden kätkön”, isä sanoi ja kertoi vakaasti ottavansa omansa vielä takaisin.

Seuraavana päivänä lähetin vesipullon Watmanille, ja nyt on odotus käynnissä, mitkä mahtavat olla tutkimustulokset. Voisiko siitä kuitenkin saada kohtuukustannuksella juotavaa vettä? Vai koitetaanko tehdä vain se perinteinen kaivo? Mielenkiintoista. Tuloksen saamiseen voi mennä parikin viikkoa. Laaja vesianalyysi maksaa vajaa 200 euroa, ja siihen voi tulla vielä lisämaksua sameuden ja humuksen tutkimisesta.

Tutustuin lupapiste.fi:hin eli sähköiseen rakennuslupajärjestelmään. Vaikuttaa kyllä kätevältä, kun kaikki tarvittavat lupapaperit ja tiedot hoidetaan sitä kautta. Siellä ovat nyt piirustukset, naapurin kuuleminen, todistus omistajuudesta ja muutama kysymys Ylöjärven kunnalle, mutta vastauksia ei ole kuulunut.

Lainhuutotodistuksen tilasin maanmittauslaitokselta. Se onnistui näppärästi sähköisesti ja kustansi 14 euroa. Sillä siis todistan, että tuo kiinteistö eli maa on minun.

Soitin Ylöjärven lupaneuvontapuhelimeen, josta sain kaipaamani vastaukset. En tosin huomannut kysyä, onko keskustelulomake tosiasiassa edes käytössä Ylöjärvellä. Ominaisuus on valtakunnallinen, eikä se välttämättä ole varsinainen keskustelukanava joka kunnassa.

Olen ajatellut saunamökkiä samanmoisena projektina paperien puolesta kuin vaikka omakotitaloa, mutta onneksi alan tajuta olevani isosti väärässä. Pitää varmistaa maanantaina rakennusvalvonnasta, mitä vielä tarvitaan, jotta voin painaa lähetä-nappia. H-hetki taitaa olla lähempänä kuin luulenkaan.

Saatat myös pitää...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *